Ovogodišnja manifestacija „Takmičenje sela 2022“ opštine Petrovac na Mlavi trajala je od 25. aprila do 30. septembra.

Učešće je ove godine uzeo 11 mesnih zajednica, odnosno naselja opštine Petrovac na Mlavi. Svaka Mesna zajednica predstavila je svoj rad kroz organizaciju manifestacije u svom naselju uz bogat kulturno-umentički program, a sve to vrednovala je ocenjivačka komisija u sastavu Jadranka Grbinović, predsednica i članovi: Saša Živojinović, Stefan Jovanović, Žaklina Perić i Dragana Maksimović. Kultruno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi i Opština Petrovac na Mlavi kao organizatori ove manifestacije više od šest decenija, uručili su pobenicima i simbolične nagrade u vidu opreme za kulturu u vrednosti od 80.000 za prvo mesto, 50.000 za drugo mesto i 30.000 za treće mesto.

Završna manifestacija organizovana je u mestu prvoplasiranog, u Velikom Laolu i tom prilikom dodeljene su nagrade i priznanja. Prvo mesto osvojila je mesna zajednica Veliko Laole, nagradu je dodelio zamenik predsednika opštine Goran Ristić. Drugo mesto pripalo je mesnim zajednicama Stamnica i Stamnička reka, nagradu je uručio predsednik SO Petrovac na Mlavi Milanče Aćimović, treće mesto pripalo je mesnoj zajednici Kladurovo, nagradu je dodelio pomoćnik predsednika opštine Dobrica Milosavljević.

Zahvalnicu i priznanja za učešće na ovogodišnjem „Takmičenju sela“ svim mesnim zajednica i KUD-ovima dodelio je pomoćnik predsednika Boris Gvozdić, a priznanje vokalnim i nstrumentalnim solistima za aktivno učešće u svim kulturno-umentičkim programima tokom manifestacije „Takmičenje sela “ dodelila je direktorka KPC-a Milica Ilić.

Pored glavnih nagrada, ocenjivačka komisija dodelila je i 2 posebne nagrade, koje je uručila predsednica ocenjivačke komisije Jadranka Grbinović. Najuspešnije udruženje žena „Starčevljanke“ iz Starčeva koje su se najbolje predstavile svojim štadnom i etno sobom na ovogodišnjem takmičenju i Najuspešniji KUD „Oreškovica“ iz Oreškovice, koji je ove godine osvojio najviša priznanja na republičkoj smotri folklora u Kličevcu.

Na osnovu ocenjivanja rada mesnih zajednica u kategorijama kulturno-umentičkog programa, rada škole, lovačkih udruženja, sportskih klubova, udruženja žena, pitanja ekološkog čuvanja sredine, najviše pažnje posvećeno je radu mesne zajednice i zalaganju njenih članova na razvoju, uređenju i investicijama u samom naselju. U obzir je uzeta objektivna okolnost svetske epidemije korona virusom i stagnacije na svim poljima u poslednje dve godine. U protekle dve godine aktivnost mesne zajednice Veliko Laole istakla se u odnosu na ostale, po inicijativi članova mesne zajednice za uređenje naselja, od renoviranja doma kultrue, igrališta i uređenja seoskih puteva, preko obnavljanja i ponovnog pokretanja KUD-a „Polet“, do humanitarnog rada udruženja građana koje su pokrenuli mladi ljudi iz ovog naselja. Drugoplasirani Stamnica i Stamnička reka istakli su se pre svega velikom aktivnošću članova KUD-a „Vuk Karadžić“ čiji članovi su učesnici u organizaciji velike manifestacije „Sabor bačijara“ u Stamnici, a posebno su se istakli organizovanjem nove manifestacije „Pantelejski sabor“, koji već dve godine zaredom okuplja veliki broj kud-ova i gostiju iz drgih mesta. Trećeplasirana mesna zajednica Kladurovo, nagrađena je za održivost jedne od najautentičnijih manifestacija petrovačke opštine „Žumarijada“ u Kladurovu.

Podelite ovu vest

JAVITE NAM SE

Iskoristite formular ispod i pošaljite nam poruku, sugestiju, kritiku. Potrudićemo se da Vam odgovorimo u što kraćem roku…

Molimo Vas nemojte da zloupotrebljavate ovaj način komunikacije.