U prepunoj sali Kulturno prosvetnog centra Petrovac na Mlavi otvoren XII po redu festival glumačkih ostvarenja „Gulini dani“. Ove godine, festival je posvećen nedavno preminulom Miroslavu Mići Živadinoviću – glumcu i nekadašnjem u petrovačkog pozorišta.

Festival je zvanično otvorio predsednik opštine, Duško Nedinić, čije vam obraćanje prenosimo u celosti:

„Čast mi je i zadovoljstvo da u ime Opštine Petrovac na Mlavi, grada domaćina i svoje lično ime pozdravim sve ljubitelje pozorišnog stvaralaštva, kao i naše drage goste iz Bijelog polja, Uba, Požarevca, Jagodine, Bajine Bašte, Bogatića, Bečeja i Novog Sada, koji će, zajedno sa našim amaterskim pozorištem, siguran sam učiniti, da ova nedelja pred nama bude ispunjena glumačkim bravurama. Posebno mi je zadovoljstvo da sam večeras u prilici da pozdravim i porodicu Dragoljuba Milosavljevića Gule – našeg Petrovčanina, pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca u čiju čast naše amatersko pozorište nosi ime. Ono što je bitno istaći ovom prilikom, pored onog najznačajnijeg, a to je da je bio među najboljim komičarima svoga vremena, jeste i ljubav koju je imao prema svom rodnom mestu. Za sav dobar glas koji je svojim radom, talentom i ljubavlju prema rodnom mestu prenosio i dičio se gde god je išao, Petrovčani su mu se odužili aplauzima i sa posebnim ponosom uživali u njegovom liku i delu. Upravo iz tog razloga festival glumačkih ostvarenja nosi njegovo ime. Svi mi zajedno, pri čemu mislim i na lokalnu upravu i na Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi i naše amatersko pozorište, ali i na umetnike iz ove branše širom zemlje i publiku, imamo obavezu da očuvamo sećanje na našeg sugrađanina i glumačkog velikana.

Nakon više od jednog veka trajanja pozorišnog života u našem gradu, mislim da tu obavezu časno ispunjavamo, o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja, kako pojedinačnih glumačkih, tako i nagrada za ansambl i predstave, ali i aktivno učešće na glumačkim i pozorišnim festivalima širom zemlje, brojna gostovanja, veliki entuzijazam i rad naše kulturne ustanove. Veliki deo ovog kulturnog nastojanja bio je i naš Mića Živadinović, glumac i upravnik petrovačkog pozorišta, koji je nedavno preminuo. Ovi „Gulini dani“ posvećeni su upravo njemu i njegovom nemerljivom doprinosu kulturnoj sceni Petrovca na Mlavi. Neka mu je večna slava.

Na kraju, želim da dodam, da je gluma umetnost, gluma je humanost i plemenitost, luka vaspitavanja mladih ljudi, rame uz rame sa ustanovama prosvete i to ću uvek i iznova ponavljati, jer kao što je rekao Anatolij Vasiljev – pozorište može sve da kaže i pozorište je potrebno svima. Izražavam nadu da će svim gostima, boravak u našem gradu proteći prijatno i ostati u lepom sećanju, da će svim učesnicima dati podsticaj za nova ostvarenja, a festival i u budućnosti održati svoj renome.

U to ime – proglašavam 12. festival glumačkih ostvarenja „Gulini dani“ otvorenim!“

Prvu predstavu u zvaničnoj konkurenciji festivala za ovu godinu, „Bajka o pozorištu“ izvelo pozorište „Raša Pavlović“ sa Uba. Tekst za ovaj komad napisao je Vladimir Đurđević, a režiju Duško Ašković. Tročlani žiri u sastavu: predsednik žirija Jelena Stajkovac – dramska umetnica, Dragan Jovičić Jović – reditelj, i Nikola Ugrinović – dramski umetnik – glumac, jednoglasno su doneli odluku da nagrada za najboljeg glumca pripadne Voji Raoniću.

Festival traje do 20. aprila, a sve predstave počinju u 20:00 časova.

Podelite ovu vest

JAVITE NAM SE

Iskoristite formular ispod i pošaljite nam poruku, sugestiju, kritiku. Potrudićemo se da Vam odgovorimo u što kraćem roku…

Hvala Vam na poruci. Uskoro ćemo Vam se javiti.
Došlo je do greške prilikom slanja poruke. Molimo Vas pokušajte ponovo.

Molimo Vas nemojte da zloupotrebljavate ovaj način komunikacije.