У препуној сали Културно просветног центра Петровац на Млави отворен XII по реду фестивал глумачких остварења „Гулини дани“. Ове године, фестивал је посвећен недавно преминулом Мирославу Мићи Живадиновићу – глумцу и некадашњем у петровачког позоришта.

Фестивал је званично отворио председник општине, Душко Нединић, чије вам обраћање преносимо у целости:

„Част ми је и задовољство да у име Општине Петровац на Млави, града домаћина и своје лично име поздравим све љубитеље позоришног стваралаштва, као и наше драге госте из Бијелог поља, Уба, Пожаревца, Јагодине, Бајине Баште, Богатића, Бечеја и Новог Сада, који ће, заједно са нашим аматерским позориштем, сигуран сам учинити, да ова недеља пред нама буде испуњена глумачким бравурама. Посебно ми је задовољство да сам вечерас у прилици да поздравим и породицу Драгољуба Милосављевића Гуле – нашег Петровчанина, позоришног, филмског и телевизијског глумца у чију част наше аматерско позориште носи име. Оно што је битно истаћи овом приликом, поред оног најзначајнијег, а то је да је био међу најбољим комичарима свога времена, јесте и љубав коју је имао према свом родном месту. За сав добар глас који је својим радом, талентом и љубављу према родном месту преносио и дичио се где год је ишао, Петровчани су му се одужили аплаузима и са посебним поносом уживали у његовом лику и делу. Управо из тог разлога фестивал глумачких остварења носи његово име. Сви ми заједно, при чему мислим и на локалну управу и на Културно-просветни центар Петровац на Млави и наше аматерско позориште, али и на уметнике из ове бранше широм земље и публику, имамо обавезу да очувамо сећање на нашег суграђанина и глумачког великана.

Након више од једног века трајања позоришног живота у нашем граду, мислим да ту обавезу часно испуњавамо, о чему сведоче бројне награде и признања, како појединачних глумачких, тако и награда за ансамбл и представе, али и активно учешће на глумачким и позоришним фестивалима широм земље, бројна гостовања, велики ентузијазам и рад наше културне установе. Велики део овог културног настојања био је и наш Мића Живадиновић, глумац и управник петровачког позоришта, који је недавно преминуо. Ови „Гулини дани“ посвећени су управо њему и његовом немерљивом доприносу културној сцени Петровца на Млави. Нека му је вечна слава.

На крају, желим да додам, да је глума уметност, глума је хуманост и племенитост, лука васпитавања младих људи, раме уз раме са установама просвете и то ћу увек и изнова понављати, јер као што је рекао Анатолиј Васиљев – позориште може све да каже и позориште је потребно свима. Изражавам наду да ће свим гостима, боравак у нашем граду протећи пријатно и остати у лепом сећању, да ће свим учесницима дати подстицај за нова остварења, а фестивал и у будућности одржати свој реноме.

У то име – проглашавам 12. фестивал глумачких остварења „Гулини дани“ отвореним!“

Прву представу у званичној конкуренцији фестивала за ову годину, „Бајка о позоришту“ извело позориште „Раша Павловић“ са Уба. Текст за овај комад написао је Владимир Ђурђевић, а режију Душко Ашковић. Трочлани жири у саставу: председник жирија Јелена Стајковац – драмска уметница, Драган Јовичић Јовић – редитељ, и Никола Угриновић – драмски уметник – глумац, једногласно су донели одлуку да награда за најбољег глумца припадне Воји Раонићу.

Фестивал траје до 20. априла, а све представе почињу у 20:00 часова.

Поделите ову вест

ЈАВИТЕ НАМ СЕ

Искористите формулар испод и пошаљите нам поруку, сугестију, критику. Потрудићемо се да Вам одговоримо у што краћем року…

Молимо Вас немојте да злоупотребљавате овај начин комуникације.