У препуној сали Културно просветног центра Петровац на Млави отворен XII по реду фестивал глумачких остварења „Гулини дани“. Ове године, фестивал је посвећен недавно преминулом Мирославу Мићи Живадиновићу – глумцу и некадашњем у петровачког позоришта.

Фестивал је званично отворио председник општине, Душко Нединић, чије вам обраћање преносимо у целости:

„Част ми је и задовољство да у име Општине Петровац на Млави, града домаћина и своје лично име поздравим све љубитеље позоришног стваралаштва, као и наше драге госте из Бијелог поља, Уба, Пожаревца, Јагодине, Бајине Баште, Богатића, Бечеја и Новог Сада, који ће, заједно са нашим аматерским позориштем, сигуран сам учинити, да ова недеља пред нама буде испуњена глумачким бравурама. Посебно ми је задовољство да сам вечерас у прилици да поздравим и породицу Драгољуба Милосављевића Гуле – нашег Петровчанина, позоришног, филмског и телевизијског глумца у чију част наше аматерско позориште носи име. Оно што је битно истаћи овом приликом, поред оног најзначајнијег, а то је да је био међу најбољим комичарима свога времена, јесте и љубав коју је имао према свом родном месту. За сав добар глас који је својим радом, талентом и љубављу према родном месту преносио и дичио се где год је ишао, Петровчани су му се одужили аплаузима и са посебним поносом уживали у његовом лику и делу. Управо из тог разлога фестивал глумачких остварења носи његово име. Сви ми заједно, при чему мислим и на локалну управу и на Културно-просветни центар Петровац на Млави и наше аматерско позориште, али и на уметнике из ове бранше широм земље и публику, имамо обавезу да очувамо сећање на нашег суграђанина и глумачког великана.

Након више од једног века трајања позоришног живота у нашем граду, мислим да ту обавезу часно испуњавамо, о чему сведоче бројне награде и признања, како појединачних глумачких, тако и награда за ансамбл и представе, али и активно учешће на глумачким и позоришним фестивалима широм земље, бројна гостовања, велики ентузијазам и рад наше културне установе. Велики део овог културног настојања био је и наш Мића Живадиновић, глумац и управник петровачког позоришта, који је недавно преминуо. Ови „Гулини дани“ посвећени су управо њему и његовом немерљивом доприносу културној сцени Петровца на Млави. Нека му је вечна слава.

На крају, желим да додам, да је глума уметност, глума је хуманост и племенитост, лука васпитавања младих људи, раме уз раме са установама просвете и то ћу увек и изнова понављати, јер као што је рекао Анатолиј Васиљев – позориште може све да каже и позориште је потребно свима. Изражавам наду да ће свим гостима, боравак у нашем граду протећи пријатно и остати у лепом сећању, да ће свим учесницима дати подстицај за нова остварења, а фестивал и у будућности одржати свој реноме.

У то име – проглашавам 12. фестивал глумачких остварења „Гулини дани“ отвореним!“

Прву представу у званичној конкуренцији фестивала за ову годину, „Бајка о позоришту“ извело позориште „Раша Павловић“ са Уба. Текст за овај комад написао је Владимир Ђурђевић, а режију Душко Ашковић. Трочлани жири у саставу: председник жирија Јелена Стајковац – драмска уметница, Драган Јовичић Јовић – редитељ, и Никола Угриновић – драмски уметник – глумац, једногласно су донели одлуку да награда за најбољег глумца припадне Воји Раонићу.

Фестивал траје до 20. априла, а све представе почињу у 20:00 часова.

Поделите ову вест

ЈАВИТЕ НАМ СЕ

Искористите формулар испод и пошаљите нам поруку, сугестију, критику. Потрудићемо се да Вам одговоримо у што краћем року…

Хвала Вам на поруци. Ускоро ћемо Вам се јавити.
Дошло је до грешке приликом слања поруке. Молимо Вас покушајте поново.

Молимо Вас немојте да злоупотребљавате овај начин комуникације.