Смотру глумачких остварења „Гулини дани“ први пут су организовали Културно-просветни центар Петровац и позориште „Бата Булић“ 2010. године као фестивал аматерских позоришта. Иницијатива за оснивање фестивала потекла је од глумаца и управе петровачког позоришта „Бата Булић“, уз велику подршку и учешће тадашње локалне самоуправе. После једног века трајања позоришног живота у малом граду на Млави и континуитета, који су подједнако сачували генерације ентузијастичних петровачких глумаца аматера и „позоришно одшколована“ петровачка публика, оснивање таквог фестивала било је природно, очекивано, али и храбро, јер у уметности, као и у животу, очекивања су увек велика, али у уметности за разлику од живота, грешке се дуже памте.

Иза петровачког позоришта те 2010. године стајале су бројне награде и признања, како појединачких глумачких, тако и награда за ансамбл и представе. Интезивиран рад позоришта „Бата Булић“, активно учешће на глумачким и позоришним фестивалима широм земље, бројна гостовања, велики ентузијазам и рад, оправдали су жељу да и Петровац на Млави буде домаћин једне позоришне светковине. А управа позоришта, заједно са свим запосленима у Културно-просветном центру Петровац, показали су се дораслим задатку да буду организатори и реализатори једног правог глумачког фестивала.

На срећу свих културних посленика петровачког позоришта, а далеко више верне публике глумачког фестивала „Гулини дани“, прва смотра је отворила ново поглавље у културном животу Петровца на Млави. Из године у годину фестивал је постајао организованији, програмски богатији, глумачки виртуознији.

На иницијативу и предлог глумаца, техничке екипе и сарадника петровачког позоришта, Управни одбор Културно-просветног центра Петровац на Млави донео је одлуку о промени назива Аматерског позоришта „Бата Булић“ у Позориште „Драгољуб Милосављевић Гула“, у част истакнутог позоришног, филмског и телевизијског глумца југословенске сцене који је родом из Петровца на Млави.

О Гули

Драгољуб Милосављевић Гула (1923 – 2005) био је српски позоришни, филмски и телевизијски глумац. Рођен је у Петровцу на Млави. Глумом је почео да се бави као аматер са петнаест година у путујућој позоришној трупи Прендић. Завршио је глуму на тада Државној позоришној школи у Новом Саду. Био је члан Српског народног позоришта у Новом Саду, од 1951. до 1969. године. На позив Бојана Ступице прешао је у Југословенско драмско позориште у Београду, где је од 1969. до 1988. године остварио бројне улоге са тадашњим великанима српског и југословенског глумишта. Одиграо преко сто позоришних улога, десетак филмских и преко педесет улога у тв драмама и серијама.

Критика га је дефинисала, а публика упамтила као карактерног комичара. И у свом времену у томе је био међу најбољима. Везаност за свој родни Петровац на Млави, за живота оставио је у стиховима песама у књизи „Песме о реци, војницима и позоришту“, објављеној 1994. године. За сав добар глас који је својим радом, талентом и љубављу према родном месту, преносио и дичио се где год је ишао, Петровчани су му се одужили аплаузима и поносом на његов лик и дело, а понајвише позоришним фестивалом у Петровцу на Млави којем су дали управо његово име – Фестивал глумачких остварења „Гулини дани“.