Протекла година била је врло успешна за Културно-просветни центар Петровац на Млави – било је мноштво награда и сале пуне публике, како на матичној сцени, тако и у гостима.

О свему што је урађено у 2023. и најзначајнијим плановима за 2024. годину разговарали смо са Милицом Илић, директорком Културно-просветног центра у Петровцу на Млави.

Годину за нама обележили су успеси ваше представе „Путујуће позориште Шопаловић“. Које је све награде ваш позоришни ансамбл са овом представом освојио и да ли је било и других представа и награда?

Петровачко позориште не прави представе наменски за фестивале и награде, као што неке наше колеге аматери то чине. Позоришну традицију дугу 115 година сматрамо обавезом и привилегијом, а ми глумци аматери заједно са тимом људи из Културно-просветног центра својим радом, талентом и љубављу градимо нове странице позоришне историје. Представа “Путујуће позориште Шопаловић”, по тексту академика Љубомира Симовића, у режији Милоша Јагодића, рађена је као и све претходне, а ја сам сигурна и будуће, предано, срцем, врло одговорним глумачким радом и високим степеном професионализма редитеља, као и још већим степеном вере и љубави глумаца. Направили смо одличну представу маестралног текста најигранијег у позориштима Србије и захваљујући доброј подели улога и одличном уметничком концепту редитеља, уз изузетан рад глумаца аматера, створили смо представу на коју смо поносни. Избором селектора представа се пласирала на Републичку смотру аматерских позоришта Србије у Кули и освојила прво место, као и награду за најбољу женску улогу фестивала, најбољу сценографију и ауторску музику.

ПЕТРОВАЧКО ПОЗОРИШТЕ ПОБЕДНИК РЕПУБЛИЧКОГ ФЕСТИВАЛА У КУЛИ

Ми смо, заједно са колегама из Позоришта “Театар 011” из Београда који су били трећепласирани на фестивалу, представљали своју земљу на фестивалу у Требињу. Петровачко позориште освојило је награду за најбољу женску епизодну улогу, као и велике овације публике. То је највећи успех што се тиче награда на фестивалима, али највећа награда петровачком позоришту јесте трајање наших представа и аплаузи широм земље и региона.

Свака представа игра се од 35 до 60 пута, у две или три позоришне сезоне, а мало које аматерско позориште може тиме да се похвали. Исто важи и за представе дечије сцене нашег позоришта, од којих је тренутно најактуелнија “Пепељуга” у којој игра 19 младих глумаца аматера узраста основне школе и гимназије који су прошли озбиљне глумачке школе КПЦ-а и већ имају искуство у игрању представе “Вештица на суду”, која је као и “Пепељуга” рађена у режији Николе Угриновића.

Пре око годину дана покренули сте и школицу цртања. Какво је интересовање деце и да ли сте генерално задовољни просветном делатношћу која се одвија под кровом установе на чијем сте челу?

Културно-просветни центар Петровац на Млави може да се похвали изузетним активним радом просветног одељења, које је сада активно више него што је икада било у историји ове установе. У оквиру овог одељења фунцкионисе школа цртања, школа глуме, одељење Установе културе “Божидарац” за стицање знања, вештина, заната и курсева и одељење Музичке школе “Божидар Трудић” из Смедеревске Паланке, а организујемо и низ активности, едукативних радионица и трибина у сарадњи са удружењима грађана, невладиним сектором и јавним установама са територије општине Петровац на Млави, у оквиру едикутавних програма. Школа цртања и школа глуме су бесплатне за све полазнике, односно финасирају се из буџета КПЦ-а, а циљ је да талентованој и надареној деци у нашој малој средини створимо услове за развој њиховог талента и омогућимо здраву средину за одрастање. Школа цртања има више од 30 полазника, школа глуме 42 полазника, у нижој музичкој школи је више од 60 ученика, док више од 120 деце користи КПЦ кроз активности и рад КУД-а “Петровачки ансамбл”, који функционише као удружење грађана, а са којим имамо изузетну сарадњу. Поносна сам на рад просветног одељења и чињеницу да данас око 200 малишана током недеље прође кроз КПЦ као кроз своју кућу у којој раде, уче и стварају уметност.

У оквиру културног центра ради и биоскоп. Колико често има пројекција и да ли се петровачка публика враћа биоскопу?

Биоскоп има месечне пројекције, што углавном највише зависи од понуде дистрибутера. Петровачки биоскоп није дигитализован, односно мали број пројекција може да се пустити на опреми коју ми поседујемо, па као и већина центара који су у сличној позоцији, имамо услуге дистрибутера који доносе своју опрему. Велики успех у 2023. имала је пројекција филма “Хероји Халијарда”, у коме је један од главних ликова наш млади петровачки глумац Чубрило Чупић. Имали смо ту част да редитељ и сценариста филма, Радош и Недељко Бајић, са делом екипе буду гости на пројекцији у Петровцу, те бих то издвојила као догађај године. Колико год да је из наше средине потекао велики број добрих глумаца, цела општина је поносна на успех Чубрила Чупића.

Какви су планови КПЦ Петровац на Млави за 2024. годину?

Планови су да до краја марта имамо премијеру нове представе, да што више играмо представе матичне сцене и да што више аматерских позоришта из земље и региона угостимо код нас, али и професионалних позоришта која су захваљујући општини Петровац на Млави и њиховој подршци коју КПЦ има, све чешће у нашем граду. Акценат ће подједнако бити стављен и на рад са децом и младима кроз просветни програм и сарадњу са КУД-овима и удружењима жена из Петровца на Млави на реализацији свих манифестација и догађаја, које у сарадњи са петровачком Туристичком организацијом и месним заједницама КПЦ реализује.

Вест преузета са сајта Е Браничево

Поделите ову вест

ЈАВИТЕ НАМ СЕ

Искористите формулар испод и пошаљите нам поруку, сугестију, критику. Потрудићемо се да Вам одговоримо у што краћем року…

Молимо Вас немојте да злоупотребљавате овај начин комуникације.