POSLEDNJE VESTI:

vise

14.06.2020.

Letnji programi pod vedrim nebom

KPC Petrovac

vise

20.05.2020.

Preko 28 hiljada ljudi videlo online predstvae Petrovačkog pozorišta

Kpc Petrovac

vise

13.02.2020.

"Ne očajavajte nikad" nova predstava pozorišta "Bata Bulić"

KPC Petrovac

vise

17.01.2020.

Gulini dani 2020 poslednje nedelje u martu

KPC Petrovac

vise

14.04.2019.

KUD iz Šetonja pobednik prve smotre folklora

KPC Petrovac

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

PRATITE NAS

fb

KPC Petrovac

O nama

КULTURNO-PROSVETNI CENTAR PETROVAC NA MLAVI

Кulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi je centralna ustanova kulture u opštini Petrovac na Mlavi, u okviru kojeg posluje:
-Pozorište „Dragoljub Milosavljević Gula“
- Bioskop „Delo“
-Кulturno-umetničko odeljenje amaterskih i profesionalnih programa 
-Prosvetno-obrazovano odeljenje „Narodni univerzitet“. 

Кulturno-prosvetni centar je organizator preko 30 kulturno-umentičkih manifestacija u opštini Petrovac na Mlavi, koje imaju za cilj očuvanje i promovisanje narodno-umetničkog stvaralaštva, tradicionalnih igara i običaja, sa posebnim akcentom prenošnje na mlađe generacije, kroz aktivno uključivanje dece i mladih u Кulturno-umetnička društva koja sarađuju sa Centrom pri realizaciji programa na manifestacijama. Takođe, Кultruno-prosvetni centar saradnik je na realizaciji svih kultrunih, muzičkih, sportskih i edukativnih programa u opštini Petrovac na Mlavi. 
Najveća manifestacija u organizaciji Кulturno-prosvetnog centra jeste „Takmičenje sela“, koja se punih 60 godina održava u opštini Petrovac na Mlavi bez prekida, a upravo je iz opštine Petrovac na Mlavi i pokrenuta inicijativa za republičko održavanje ove manifestacije, koja se dugo godina realizovala u celoj zemlji sa ciljem očuvanja i negovanja narodnog izvornog stvaralaštva, tradicije i promovisanja života na selu.
Pozorišna tradicija u Petrovcu na Mlavi duga je preko 110 godina. Danas amatersko pozorište „Dragoljub Milosavljević Gula“  postalo je kulturni brenda opštine Petrovac na Mlavi i sa ponosom jedno od vodećih amaterskih pozorišta u zemlji. U saradnji sa profesionalnim rediteljima, scenografima, koreografima i kompozitorima, uz veliku podršku Opštine Petrovac na Mlavi,  petrovačko pozorište je u poslednjih 20 godina izvelo 14 premijera predstava večernje scene, preko 10 premijera dečje i omladinske scene, ostvarilo učešće na većini festivala amaterskih pozorišta u zemlji i Regionu, sa velikim brojem nagrada i priznanja, zalaganjem svih uspostavljena je praksa što većeg broja igranja svake postavljene predstave (od čega se ponosimo na preko 140 igranja predstave „Кako smo voleli druga Tita“, preko 50 izvođenja predstave „Balkanski špijun“, preko 35 igranja predstave „Mi čekamo bebu“ i dr...). Time je opravdana duga pozorišna tradiciju u varoši na Mlavi, uz veliku obavezu i odgovornost svih glumaca, saradnika i zaposlenih u Кulturno-prosvetnom centru da se umetnički kvalitet rada pozorišta održava i dalje, iz kontinuirano proširivanje glumačkog ansambla sa mladim članovima. 
Festiva glumačkih ostvarenja „GULINI DANI“ održava se od 2010. godine u organizaciji Кulturno-prosvetnog centra. To je festiva amaterskih pozorišta iz celog Regiona, koji uz saradnju sa profesionalnim pozorišnim dramskim umetnicima predstavlja kako kulturnu, tako i turističku promociju i ponudu opštine Petrovac na Mlavi.
Prosvetno-obrazovano odeljenje u okviru svoje delatnosti realizuje Školu glume za decu i mlade, koju vodi profesionalni glumac ili reditelj, kao i godišnju nastavu, program, ispite i završne koncerte izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Božidar Trudić“  iz Smederevske Palanke, sa planom i programom proširenja aktivnosti tog odeljenja kroz edukativne programe, radionice i škole za decu i mlade u sradnji sa organizacijama i institucijama koji se bave obrazovanjem mladih. 

Кulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi više puta je menjao svoj naziv i pravnu strukturu ustanove u skladu sa tadašnjim potrebama i zakonima. Od Кulturno-prosvetne zajednice osnovane 2.10.1992. preko Centra za kulturu osnovanog  6.3.1996. godine, do odluke Skupštine opštine Petrovac na Mlavi kao osnivača da se od 25.3.2002. godine Cenatar osnuje kao ustanova kulture sa prosvetnom delatnošću pod nazivom Кultruno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi. 


KPC Petrovac - ostalo:


PRIJATELJI KULTURNO-PROSVETNOG CENTRA PETROVAC NA MLAVI: